Международен куклен фестивал „Златният делфин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Международният фестивал за куклено изкуство „Златният делфин“ във Варна е проведен за пръв път през 1972 г.

Той е инициран от Варненския куклен театър през 1969 г. от директора на театъра, общественик, писател, драматург, режисьор Йордан Тодоров. Голямата родолюбива цел е да се поощри българската куклена драматургия, българският куклен театър да достигне да всички краища на света. Йордан Тодорв успява да изведе Варненския куклен театър до Америка, Азия, Африка, в цяла Европа. Благодарение на Йордан Тодоров българското куклено изкуство, включително театърът, който той издига и му създава прекрасни условия, благодарение на нова сграда, представя българските кукленици в цял свят. Йордан Тодоров създава най-добрите куклени актьори, режисьори. През годините, поради различни условия, „Златният делфин“ се видоизменя. Но направеното от големия талант, творец Йордан Тодоров остава и не може да бъде затрито.

Фестивалът се провежда на всеки 3 години, обикновено в началото на октомври[1] В него са взели участие над 110 театрални трупи, от множество държави от Европа, Азия, Африка и Америка.

Наред с фестивала се провеждат и съпътстващите програми като: уъркшопове, семинари, сценографски изложби, теоретични конференции, дискусии.

Дават се награди „Златен делфин“ в катогориите: цялостен спектакъл, драматургия, режисура, сценография и актьорско майсторство (за женска и мъжка роля)[1]

Съорганизатори на феста са Община Варна, Министерството на културата и местният Държавен куклен театър.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Официален сайт // Архивиран от оригинала на 2010-09-01. Посетен на 17 февруари 2012.
  2. Варна култура & изкуство // Архивиран от оригинала на 2011-07-03. Посетен на 17 февруари 2012.